ελιά & λάδι: Για να διατηρήσετε φρέσκο το ελαιόλαδο.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Για να διατηρήσετε φρέσκο το ελαιόλαδο.

 Για να διατηρήσετε φρέσκο το ελαιόλαδο


Η γεύση, το άρωμα και όλα τα διατροφικά στοιχεία του ελαιολάδου μπορούν να μείνουν αναλλοίωτα, έαν κανείς ακολουθεί μερικούς βασικούς κανόνες αποθήκευσης.   Το φώς, το οξυγόνο και οι υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να αποφεύγονται.
  1. Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να εκτείθεται στο φώς και πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
  2. Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να εκτίθεται σε θερμοκρασίες κάτω των 5⁰C (41° F) ή υψηλότερες των 20⁰C (68° F).
  3. Πρέπει να φυλάσσεται σε σκούρα γυάλινη φιάλη, σε ανοξείδωτη ή κεραμεική καράφα, ή στο αρχικό μεταλλικό δοχείο.  Πάντα να αποφεύγεται τις πλαστικές συσκευασίες καθώς μπορεί να μολύνουν το ευαίσθητο ελαιόλαδο με επιβλαβείς ουσίες για την ανθρώπινη υγεία.


 Γεωργία Πετράκη
Διατροφολόγος –  Διαιτολόγος  
Μέλος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας
Sources:
iola P. Olive Oil and Health. International Olive Oil council. Acidom SL, Spain, 1997. 
Dr. Apostolos Kyritsakis, M.Sc.Ph.D., Secrets of olive oil, Agrotypos publications, Athens 2000
Κοσμετολογία, Δρ. Χρήστος Δούκας, Καθηγητής Α.Τ.Ε.Ι., Αθήνα, 2001.
Shellen R. Goltz1,Wayne W. Campbell2, Chureeporn Chitchumroonchokchai3, Mark L. Failla3, Mario G. Ferruzzi1,* Meal triacylglycerol profile modulates postprandial absorption of carotenoids in human Article first published online: 18 JUN 2012 DOI:10.1002/mnfr.201100687
Casal S, Malheiro R, Sendas A, Oliveira BP, Pereira JA.Olive oil stability under deep-frying conditions. Food Chem Toxicol. 2010 Oct;48(10):2972-9. doi: 10.1016/j.fct.2010.07.036. Epub 2010 Aug 3.
http://www.oliveoilsource.com/article/frying-olive-oil

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου