ελιά & λάδι: Αγουρέλαιο: Το πρώτο λάδι της χρονιάς

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Αγουρέλαιο: Το πρώτο λάδι της χρονιάς


ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ - ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΑΔΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

πράσινη ελιά - πράσινος χρυσός

Τα γευστικά χαρακτηριστικά του γνήσιου αγουρελαίου είναι τα εξής:
Το κυρίαρχο άρωμά του πρέπει να είναι το άρωμα της πράσινης ελιάς. Τα δευτερεύοντα αρώματα εξαρτώνται από την περιοχή που παράγεται.
Πρέπει να είναι δυνατό καταπίνοντάς το, δηλαδή, να αισθανόμαστε ένα κάψιμο στον λαιμό. Πρέπει να είναι έντονα πικρό, καθώς είναι πλημμυρισμένο από αντιοξειδωτικά. Επίσης, πρέπει να είναι έντονα πικάντικο, καθώς το δοκιμάζουμε να αισθανόμαστε ένα κάψιμο στη γλώσσα, κάτι μεταξύ πιπεριού και μουστάρδας.
Κατάλληλη εποχή για την κατανάλωση αυτού του τύπου ελαιολάδου είναι αρχές Νοεμβρίου έως αρχές Μαρτίου.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου άγουρου καρπού της ελιάς, έχει πλούσια, φρουτώδη, πικάντικη οσμή αλλά και χαρακτηριστική πικρή γεύση. Όλα του τα χαρακτηριστικά «ξεχειλίζουν» νεότητα, ορμή και έντονη προσωπικότητα. Συνήθως διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα και συλλέγεται από τις καλύτερες ελιές. Ελιές άγουρες, μαζεμένες με το χέρι και όχι από ραβδισμό ή πτώση. Λόγω της σπάνιας «ιδιοσυγκρασίας» του, το αγουρέλαιο έχει και περιορισμένη διάρκεια ζωής. 9 μήνες έχει ο καταναλωτής στην διάθεσή του για να απολαύσει αυτή την άγουρη πλευρά της ζωής! Το Αγουρέλαιο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από τη φύση του συνδυάζει την ανώτερη γεύση με την υψηλή βιολογική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου