ελιά & λάδι: Ανθόπτωση, και πρόβλημα καρποδεσίας στην Λακωνία

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ανθόπτωση, και πρόβλημα καρποδεσίας στην Λακωνία


Ανθόπτωση, και πρόβλημα καρποδεσίας στην Λακωνία


Την άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που έχουν προκληθεί στα ελαιόδεντρα πολλών περιοχών της Λακωνίας και την έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης των προβλεπόμενων ενισχύσεων για τους πληγέντες αγρότες ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, με ερώτησή της στη βουλή, η Φεβρωνία Πατριανάκου.

Συγκεκριμένα, οι ασυνήθιστες για την εποχή και την περιοχή καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα στην ανθοφορία των ελαιόδεντρων σε πολλές περιοχές του Νομού όπου παρατηρήθηκε έντονη ανθόπτωση, ενώ ήδη διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα καρπόδεσης.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται φέτος εκτός της Λακωνίας και σε άλλες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, λόγω δυσμενών για την ανθοφορία και την καρπόδεση καιρικών συνθηκών.

Χαρακτηριστικό είναι το Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εξέδωσε στις 23 Μαΐου 2013 το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου Κρήτης, σύμφωνα με το οποίο, αναφορικά με την ελιά, λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν στην περίοδο άνθησης – γονιμοποίησης, παρατηρείται σε αρκετές περιοχές μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης ένα μεγάλο ποσοστό ατροφικών (σχινοκαρπικών) καρπών που δεν εξελίσσονται και αργότερα πέφτουν.

Τα προβλήματα αυτά αναμένεται να επιφέρουν σημαντική πτώση στη φετινή σοδειά των ελαιοπαραγωγών, ανεξαρτήτως ποικιλίας, με προφανείς επιπτώσεις στο εισόδημά τους, αλλά και στο εισόδημα των επιχειρήσεων συσκευασίας και επεξεργασίας του ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου