ελιά & λάδι: Δενδρύλλια ελιάς από κουτσουράκια

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Δενδρύλλια ελιάς από κουτσουράκια



Πώς φτιάχνω δενδρύλλια ελιάς από κουτσουράκια

Ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος είναι:
Αρχές του Μάρτη βγάζουμε τα κουτσουράκια συνήθως από κάποιο ρουμάνι ή από δικά μας αγριλίδια εάν έχουμε , περίπου το πάχος του μικρού μας δαχτύλου και μεγαλύτερα.



Τα βάζουμε σε σακουλάκια προσθέτουμε λίγο λίπασμα τα ποτίζουμε για περίπου 2 μήνες μέχρι να κυκλοφορήσουν οι χυμοί τους και να αρχίσουν να βλασταίνουν



Όταν συμβεί αυτό, τα ετοιμάζουμε για κέντρωμα. 

Για να αρχίσουμε την διαδικασία πρέπει να έχουμε βρεί κεντριά υγειή, καρποφόρα και την ποικιλία που θέλουμε. κεντριά επιλέγουμε από βλαστάρια του περασμένου χρόνου ή από τις ποδιές

Αφαιρούμε  τα βλαστάρια από το σακουλάκι που θέλουμε να κεντρώσουμε

Επειδή κουτσουράκια είναι  λεπτά τα κεντρώνουμε με την μέθοδο της πένας (ένα μάτι σε σχήμα πένας)  (εάν είναι παχιά και σηκώνουν 2-3 μάτια τα κεντώνουμε με φόλα). Εδώ έχουμε τον τρόπο της πένας

Χαράζουμε και βγάζουμε το κεντρί. 

Χαράζουμε το κουτσουράκι σε σχήμα ( Τ ), και σηκώνουμε προσεκτικά την φλούδα

Έπειτα  τοποθετούμε το μάτι (πένα)

και το δένουμε.
Το λύνουμε σε 15-20 μέρες και εάν όλα πάνε καλά θα δούμε το μάτι να φουσκώνει και να πετάει βλασταράκι και φύλλα σε περίπου 20 μέρες από την στιγμή που θα το λύσουμε.Πότισμα (λίγο και τακτικά) είναι απαραίτητο όπως και λίγο λίπασμα (1-2 φορές)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου