ελιά & λάδι: Μέτρα προστασίας του ξύλου της ελιάς

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Μέτρα προστασίας του ξύλου της ελιάς



Μέτρα προστασίας του ξύλου της ελιάς



Για την αντιμετώπιση της καρκίνωσης, που οφείλεται σε βακτήριο και εκδηλώνεται με το σχηματισμό εξογκωμάτων στα κλαδιά τους βραχίονες και τους κορμούς, συνιστούν τα κάτωθι μέτρα οι γεωπόνοι.

-Να αποφεύγεται το κλάδεμα με υγρό – βροχερό καιρό.
-Κατά τη διάρκεια όμως ξηρών περιόδων, συνιστάται, η αφαίρεση , απομάκρυνση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων ή αφαίρεση των καρκινωμάτων από τους κλάδους-κορμούς-βραχίονες με κοφτερό μαχαίρι και επάλειψη των πληγών με πυκνό βορδιγάλειο πολτό. Να γίνεται επιμελής και συστηματική απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος.
-Προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα επιβάλλεται να γίνει, αμέσως μετά το κλάδεμα, την αφαίρεση των καρκινωμάτων αλλά και μετά από χαλαζόπτωση ή παγετό.

Οι μολύνσεις γίνονται, όπως τονίζουν οι γεωπόνοι, από πρόσφατες μη επουλωμένες πληγές (ράβδιασμα, κλάδεμα, παγετός, χαλάζι, δυνατός άνεμος) όταν επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός. Ωστόσο, επισημαίνεται, ότι η ποικιλία Κορωνέϊκη (ψιλολιά) είναι ιδιαίτερα ευπαθής.

ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ
Προκαλούν σημαντικές ζημιές στα ελαιόδεντρα.
Προσβάλλουν  ξηρούς ,  ζωηρούς και νεαρούς κλάδους και κλαδίσκους,  ενώ στους μεγαλύτερης διαμέτρου κλάδους προκαλούν καχεκτική βλάστηση και μικρή καρποφορία.

Συνιστώνται τα κάτωθι μέτρα, καθώς η αντιμετώπισή τους επιτυγχάνεται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα.
- Διατήρηση των ελαιόδεντρων σε καλή κατάσταση (κλάδεμα, λίπανση, πότισμα). Παράγοντες που μειώνουν την ευρωστία των δέντρων πρέπει να καταπολεμούνται.
- Έγκαιρη αφαίρεση, απομάκρυνση και κάψιμο των δέντρων και ημίξηρων κλάδων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία μόλυνσης, το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

ΚΑΠΝΙΑ – ΛΕΙΧΗΝΕΣ
Καθώς αναπτύσσονται σε ελαιώνες υγρών περιοχών και σε δέντρα με πυκνή βλάστηση, συνιστάται να γίνεται κλάδεμα διότι εξασφαλίζει επαρκή αερισμό και φωτισμό στα δέντρα μειώνοντας έτσι το κίνδυνο σοβαρών προσβολών από το λεκάνιο που αποτελεί το κύριο αίτιο της καπνιάς.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συνιστάται, ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα γιατί βοηθά την αποκόλληση της καπνιάς και των λειχήνων.

Τέλος, αναφορικά με την αυτοφυή βλάστηση, επισημαίνεται ότι η ξυνήθρα που δεν αποτελεί επιζήμιο ζιζάνιο, δεν θα πρέπει να καταστρέφεται αφού προστατεύει κυρίως τα επικλινή εδάφη από διάβρωση, συγκρατεί τα νερά της βροχής και ανταγωνίζεται τα άλλα ζιζάνια.









www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου