Απλές συμβουλές για ποιοτικό ελαιόλαδο
Οκτώ «χρυσές» συμβουλές για την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού ελαιόλαδου, ώστε να κατακτήσει και νέες αγορές, δίνουν οι ειδικοί, που συμμετέχουν στην «Ομάδα Φίλων του Ποιοτικού Ελαιόλαδου Varietals».
Οι ειδικοί έμειναν πέντε μέρες στην Κρήτη, δοκίμασαν ελαιόλαδο, επισκέφθηκαν ελαιώνες, ελαιουργεία και τυποποιητήρια, καταλήγοντας σε πολύτιμα συμπεράσματα. Έτσι συνιστούν:
● Γρήγορη μετάβαση του ελαιόκαρπου από τον ελαιώνα και μεταποίησήτου στο ελαιοτριβείο σε 24 ώρες.
● Μεταφορά των καρπών σε πλαστικά τελάρα και όχι σε τσουβάλια.
● Πέρασμα από σπάσιμο σε μυλόπετρες στο μεταλλικό σπαστήρα.
● Η μάλαξη της ελαιοζύμης να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά.
● Θερμοκρασία πάνω από 26οC.
● Αποτελεσματικό και γρήγορο φιλτράρισμα ή decanting.
● Διατήρηση του ελαιόλαδου στις δεξαμενές αλλά και τη στιγμή της εμφιάλωσης υπό ατμόσφαιρα αζώτου.
● Εμφιάλωση μόνο όταν υπάρχουν παραγγελίες.
● Μεταφορά των καρπών σε πλαστικά τελάρα και όχι σε τσουβάλια.
● Πέρασμα από σπάσιμο σε μυλόπετρες στο μεταλλικό σπαστήρα.
● Η μάλαξη της ελαιοζύμης να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά.
● Θερμοκρασία πάνω από 26οC.
● Αποτελεσματικό και γρήγορο φιλτράρισμα ή decanting.
● Διατήρηση του ελαιόλαδου στις δεξαμενές αλλά και τη στιγμή της εμφιάλωσης υπό ατμόσφαιρα αζώτου.
● Εμφιάλωση μόνο όταν υπάρχουν παραγγελίες.
Την ομάδα αποτελούν: David Neuman, πρόεδρος της εταιρείας Lucini, Johnny Madge, επίσημος γευσιγνώστης στο «Slow Food Italy», Francesca de Ritis, ελαιοπαραγωγός, Riccardo Scarpellini, πρόεδρος της εταιρείας F.J. Tytherleigh, Majdeline el Mahrab (Phd Φαρμακολογίας), Βασίλης Φραντζολάς δοκιμαστής και σύμβουλος ελαιολάδου, Μsc Food Policy και η Σοφία Αμαριωτάκη-Streich τεχνολόγος τροφίμων, Msc Food Science.
agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου