ελιά & λάδι: Καλύτερο λάδι το… άγουρο

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Καλύτερο λάδι το… άγουρο


Καλύτερο λάδι το… άγουρο

 


Στην αρχαία Ελλάδα χωρίς την τεχνογνωσία του σήμερα, αλλά με όπλα την παρατηρητικότητα και την προφανή ευφυΐα, οι μεγάλοι Ελληνες γιατροί της αρχαιότητας, όπως ο Διοσκουρίδης, άφησαν πίσω τους ένα τεράστιο έργο. Μελετώντας, λοιπόν, τα αρχαία κείμενα, οι ερευνητές βρήκαν αναφορές και μαρτυρίες ότι το καλύτερο λάδι για την υγεία των ανθρώπων είναι το ελαιόλαδο από άγουρες ελιές, κοινώς αγουρέλαιο, καθώς και ότι κάποια λάδια, προερχόμενα από συγκεκριμένες ποικιλίες, είναι πιο «υγιεινά» από κάποια άλλα.


Ο κ. Προκόπιος Μαγιάτης και οι συνεργάτες του ερευνητές Ευαγγελία Kάρκουλα, Αγγελική Σκάντζαρη, Ελένη Μέλλιου και Προκόπης Μαγιάτης δημοσίευσαν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα στο έγκριτο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, με τίτλο «Απευθείας μέτρηση των επιπέδων Ελαιοκανθάλης και Ελαιασίνης στο ελαιόλαδο με ποσοτική φασματοσκοπία 1H NMR. Πρόταση ενός νέου δείκτη για το χαρακτηρισμό των έξτρα παρθένων ελαιολάδων». Η εργασία είναι διαθέσιμη στο: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf3032765 .
Βασιζόμενοι σε αυτές τις αναφορές, καθώς και σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξελίξουν αυτή την απλή παρατήρηση σε μια καινοτόμο μέθοδο προσδιορισμού των ελαιολάδων με βάση τα υγειοπροστατευτικά τους συστατικά. Στην πλειονότητά τους τα ελαιόλαδα έχουν όλα το ίδιο προφίλ όσον αφορά τα συστατικά που βρίσκονται σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις. Αυτό που κάνει τη διαφορά, όμως, είναι τα μόρια που, ενώ βρίσκονται σε μικρές συγκεντρώσεις, λόγω της μεγάλης δραστικότητάς τους προσδίδουν σε κάποια ελαιόλαδα τις σπουδαίες βιολογικές τους δράσεις.

Με αυτήν τη νέα μέθοδο που αναπτύχθηκε καθίσταται πλέον δυνατός ο προσδιορισμός των ουσιών αυτών στο ελαιόλαδο μετά από μια σύντομη κατεργασία, με χρήση φασματοσκοπίας NMR. «Μπορούν πλέον να αναλυθούν εκατοντάδες δείγματα σε πολύ σύντομο διάστημα, αλλά φυσικά χρειάζεται ένα πολύ ακριβό όργανο, και είμαστε χαρούμενοι που έχουμε στη διάθεσή μας ένα τέτοιο μέσο στο εργαστήριό μας στην Αθήνα» σημειώνει σχετικά ο κ. Μαγιάτης.








medicalnews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου