ελιά & λάδι: Από το ΤΕΙ Σερρών το..Farm Manager

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Από το ΤΕΙ Σερρών το..Farm Manager



Από το ΤΕΙ Σερρών το..Farm Manager


Νέους δρόμους για τους καλλιεργητές ανοίγει η χρήση της τεχνολογίας, που καθίσταται αναγκαία για τη βελτίωση της οργάνωσης των εκμεταλλεύσεων. Τη λύση για τη σωστή αξιοποίηση της πληροφόρησης μπορεί να δώσει ένα νέο λογισμικό πρόγραμμα, το Farm Manager, αποκλειστικά για τους Έλληνες αγρότες - καλλιεργητές.
Το Farm Manager είναι το αποτέλεσμα ερευνητικών εργασιών του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών των σπουδαστών του ΤΕΙ Σερρών, υπό την εποπτεία του καθηγητή Θεόδωρου Λάντζου, το οποίο διατίθεται προς χρήση δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Πρόκειται για μία εφαρμογή που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε αγρότη και κάθε καλλιέργειας. Ο αγρότης αυτό που έχει να κάνει είναι απλά να «κατεβάσει» στο κινητό του τηλέφωνο (smartphone) το λογισμικό και να εισάγει πληροφορίες (όπως το έτος χρήσης και το όνομα του αγροτεμαχίου).
Η διαχείριση των χωραφιών γίνεται εύκολα, με τη χρήση του γεωγραφικού χάρτη από το google maps. Ο χρήστης μεταφέρεται απλά στο χωράφι που θέλει και στη συνέχεια ορίζει όλα τα σταθερά στοιχεία του. Μάλιστα, η δήλωση ΟΣΔΕ γίνεται πλέον «παιχνιδάκι» για smartphones, αφού ο αγρότης μπορεί μέσα από αυτή την εφαρμογή να «σημαδέψει» το χωράφι που θέλει και το πρόγραμμα να του δώσει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του (Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987 - ΕΓΣΑ 1987) για χρήση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με αυτό τον τρόπο ο αγρότης θα μπορεί να θυμάται τα χωράφια χωρίς να μπερδεύεται με την ονομασία, που τους δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα καταχώρησης του αριθμού τίτλου ή αναδασμού, ο οποίος λύνει τα χέρια των ΤΟΕΒ, τραπεζών κ.λπ.
Το Farm Manager δεν έχει ακόμη «τελειοποιηθεί», καθώς αναμένονται  νέες βελτιώσεις και προσθήκες, όπως ο οδηγός φυτοπροστασίας, ο οδηγός αγοράς εφοδίων, η διαχείριση εξοπλισμού, ο εδαφολογικός χάρτης στον οποίο καταχωρούνται εδαφολογικές αναλύσεις, εφαρμογές τηλεσκόπησης (καταγραφή υγρασίας και αέρα) κ.ά.
Η εγκατάσταση της εφαρμογής
Με το smartphone ανά χείρας ο καλλιεργητής εγκαθιστά την εφαρμογή «κατεβάζοντάς» την στην κάρτα SD της συσκευής. Αυτό που απομένει είναι η εγκατάσταση ακόμη ενός προγράμματος, ενός File Manager (διαχείριση αρχείων).
Εν συνεχεία ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει την εφαρμογή από το αρχείο στο οποίο την «έσωσε» και να την εγκαταστήσει στο smartphone. Αυτό ήταν!
Με την πρώτη εφαρμογή, θα χρειαστεί να συμπληρωθούν μια φορά τα σταθερά στοιχεία του αγρότη (όνομα, τοποθεσία, τύπος εδάφους, έκταση, ιδιοκτήτης, αριθμός ΟΠΕΚΕΠΕ).
Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής μπορεί κανείς να επιλέξει να «μεταβεί» στο χωράφι αφού το πρόγραμμα του παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται. Έτσι, δεν χρειάζεται να θυμάται κανείς πότε έβαλε το τάδε λίπασμα και πόσο κόστισε πέρυσι. Από τη στιγμή που εισάγονται τα δεδομένα, τα πράγματα γίνονται ευκολότερα με τον «μπούσουλα» που ακούει στο όνομα Farm Manager. Η δωρεάν εφαρμογή είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα: http://web2.teiser.gr/web-programming/FarmManager/welcome.html.



www.agrotikabook.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου