Ελαιόλαδο: βρέθηκαν νέες ουσίες που προστατεύουν την υγεία !
Πρόσφατη μελέτη Έλληνα ερευνητή αποδεικνύει ότι όταν η ελιά δεν αρδεύεται, όταν ελαιοποιείται άγουρη και σε κατάλληλο ελαιοτριβείο με ψυχρή έκθλιψη, έχει καλύτερα συστατικά που ωφελούν την υγεία. Συγκεκριμένα:
Μελέτη ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Ιδρύματος, Προκόπη Μαγιάτη, απέδειξε ότι πέρα από τις ως τώρα ευεργετικές ιδιότητες που αναφέρονται σε λαϊκές παροιμίες, το ελαιόλαδο διαθέτει αντιοξειδωτικές, νευροπροστατευτικές, καρδιοπροστατευτικές και άλλες ιδιότητες.
Η νέα «ανακάλυψη» είναι η ουσία ελαιοκανθάλη η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση εφάμιλλη με εκείνες που απαντώνται σε φάρμακα και είναι αυτή που προκαλεί «κάψιμο» στον λαιμό κατά την κατάποση και αυτό δείχνει για τους εμπειρικούς ελαιοκαλλιεργητές ότι το λάδι είναι καλό, καθώς και η ελαιασίνη που είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιόλαδου.
Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ο Διοσκουρίδης συνιστούσε ως καλύτερο για την υγεία εκείνο που αποκαλείτο ωμοτριβές ή ομφάκινο, δηλαδή το ελαιόλαδο που παράγεται από ελιές που δεν έχουν ωριμάσει και που το ξέρουμε σήμερα ως αγουρέλαιο. Μάλιστα το συνιστούσε για οδονταλγίες ή κεφαλαλγίες, όπως δηλαδή χρησιμοποιούνται σήμερα τα κλασικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Ο κ. επιστημονική ομάδα του κ. Μαγιάτη πραγματοποίησε έρευνα σε δεκάδες δείγματα ελαιολάδου από Ελλάδα αλλά και ΗΠΑ και αποδείχθηκε ότι όταν η ελιά δεν αρδεύεται, όταν ελαιοποιείται σε πρώιμο στάδιο και σε διφασικό ελαιοτριβείο με ψυχρή έκθλιψη, επιτυγχάνονται τα καλύτερα αποτελέσματα (υψηλότερες συγκεντρώσεις για τις δύο αυτές ουσίες)
« Ίσως ακόμα δεν είναι μακριά και η μέρα που θα δούμε επεξεργασμένα ελαιόλαδα να περνούν το κατώφλι του φαρμακείου» αναφέρει ο καθηγητής.«Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον, με τις μεθόδους που ήδη διαθέτουμε, το ελαιόλαδο θα πιστοποιείται για την περιεκτικότητά του σε συγκεκριμένα βιοδραστικά συστατικά και έτσι δεν θα είναι ένα απλά υγιεινό τρόφιμο, αλλά ένα φάρμακο του μέλλοντος».
Ο κ. επιστημονική ομάδα του κ. Μαγιάτη πραγματοποίησε έρευνα σε δεκάδες δείγματα ελαιολάδου από Ελλάδα αλλά και ΗΠΑ και αποδείχθηκε ότι όταν η ελιά δεν αρδεύεται, όταν ελαιοποιείται σε πρώιμο στάδιο και σε διφασικό ελαιοτριβείο με ψυχρή έκθλιψη, επιτυγχάνονται τα καλύτερα αποτελέσματα (υψηλότερες συγκεντρώσεις για τις δύο αυτές ουσίες)
« Ίσως ακόμα δεν είναι μακριά και η μέρα που θα δούμε επεξεργασμένα ελαιόλαδα να περνούν το κατώφλι του φαρμακείου» αναφέρει ο καθηγητής.«Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον, με τις μεθόδους που ήδη διαθέτουμε, το ελαιόλαδο θα πιστοποιείται για την περιεκτικότητά του σε συγκεκριμένα βιοδραστικά συστατικά και έτσι δεν θα είναι ένα απλά υγιεινό τρόφιμο, αλλά ένα φάρμακο του μέλλοντος».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου