ελιά & λάδι: Πρόβλημα στην καρπόδεση της ελιάς

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Πρόβλημα στην καρπόδεση της ελιάς


Πρόβλημα στην καρπόδεση της ελιάς


Μεγάλο πρόβλημα στην καρπόδεση των ελαιόδεντρων που θα οδηγήσει σε κάθετη πτώση της παραγωγής ελαιόλαδου κατά την ερχόμενη παραγωγική περίοδο, υπάρχει φέτος στις πρώιμες περιοχές του νομού Ηρακλείου, όπως διαπιστώνουν οι αρμόδιοι γεωπόνοι.


Πιθανότατα να υπάρχει προβληματική καρπόδεση {σχινοκαρπία} και σε μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές του νομού, πράγμα το οποίο ελέγχεται.

Συνθήκες για την ανάπτυξη της σχινοκαρπίας διαμορφώθηκαν από τους ισχυρούς νοτιάδες σε συνδυασμό με τις υψηλές υγρασίες σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές την περίοδο της ανθοφορίας.

Μιλώντας για το θέμα ο προϊστάμενος Δακοκτονίας της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Ηρακλείου γεωπόνος Μανώλης Μανουσάκης χαρακτήρισε «άθλια» την καρπόδεση σε βόρειες περιοχές του νομού. «Έχω πάει σε Γούβες, Σκαλάνι, Καλλιθέα, Δαφνές και Σίβα. Η κατάσταση με την καρπόδεση είναι άθλια» επισημαίνει ο κ Μανουσάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη οι ισχυροί νότιοι άνεμοι και οι υψηλές υγρασίες {βροχές Μαΐου} ήταν οι βασικοί παράγοντες που προκάλεσαν τα προβλήματα στην καρπόδεση.

Ανάλογη εικόνα δίνουν  και άλλοι γεωπόνοι για τις περιοχές της Χερσονήσου και των Καλεσίων.

Αλλά και το τελευταίο δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου είναι ξεκάθαρο. Αναφέρει ότι «λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν στην περίοδο άνθησης – γονιμοποίησης, παρατηρείται σε αρκετές περιοχές μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης, ένα μεγάλο ποσοστό ατροφικών (σχοινοκαρπικών) καρπών που δεν εξελίσσονται και αργότερα πέφτουν».

Προετοιμασία  δακοκτονίας
Στο μεταξύ, μετ΄ εμποδίων προχωρά η προετοιμασία για τη δακοκτονία. Έγινε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη των εργολάβων που θα αναλάβουν τους ψεκασμούς. Σε περίπου 15 περιπτώσεις όμως υπήρξαν ισοψηφίες και αδυναμίες στις προσφορές, που θα εξεταστούν από αρμόδια επιτροπή η οποία λειτουργεί πρώτη φορά φέτος.

Δηλαδή υπάρχει επιπλέον γραφειοκρατία, ώστε να ξεκαθαρίσει το σύνολο των συνεργείων ψεκασμού που θα λειτουργήσει φέτος στο νομό Ηρακλείου. Το ευχάριστο είναι ότι οι εκκρεμότητες σε ορισμένα συνεργεία δεν προκαλούν εμπόδια στη λειτουργία των υπολοίπων, αν χρειαστεί στο διάστημα αυτό να γίνουν ψεκασμοί.

Για την πρόσληψη  τομεαρχών δακοκτονίας, αποθηκάριων και εργατών αποθήκης, φέτος όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, το αρμόδιο υπουργείο…σφυρίζει αδιάφορα, αφήνοντας τη γραφειοκρατία να κυριαρχήσει. Παρά τις ανάγκες και φέτος όπως όλα δείχνουν οι προσλήψεις θα γίνουν πολύ αργά, Ιούλιο ή Αύγουστο….

Ο διαγωνισμός για τα φάρμακα θα γίνει στις 30 Μαΐου, χθες έγινε για τις παγίδες.

Στις 4 Ιουνίου θα γίνει, για πρώτη φορά και διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου των παγιδοθετών. Μέχρι πέρυσι οι παγιδοθέτες προσλαμβάνονταν κι από φέτος γίνεται διαγωνισμός ανάθεσης έργου.  Οι προσφορές θα γίνονται δεκτές έως τις 3 Ιουνίου, ο νομός Ηρακλείου έχει χωριστεί σε 11 τμήματα και σε καθένα από αυτά θα τοποθετηθούν 800 με 1000 παγίδες. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ελπίζουν  να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για τις δυσπρόσιτες περιοχές. 














Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου