ελιά & λάδι: Τουρκία: Η νέα δύναμη στην ελαιοκαλλιέργεια

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Τουρκία: Η νέα δύναμη στην ελαιοκαλλιέργεια


Τουρκία: Η νέα δύναμη στον κόσμο στην ελαιοκαλλιέργεια, μετά την Ισπανία
 


Στην Τουρκία γίνεται τα τελευταία χρόνια μια σοβαρή επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας,
με τη φύτευση στην τελευταία πενταετία 129.000 νέων εκτάριων (+19,5%) με στόχο να
φθάσει το ένα εκατ. μέχρι το 2015 σαν μέρος ενός φιλόδοξου κρατικού σχεδίου
κατάκτησης της δεύτερη θέσης μετά την Ισπανία. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του
τελευταίου ενημερωτικού δελτίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) η εφόρμηση στην ελαιοκαλλιέργεια γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας, που αποτελεί τον κύριο υπερασπιστή του αγρονομικού "boom".
Στην Τουρκία την τελευταία εξαετία ο αριθμό των λιόδεντρων αυξήθηκε κατά το 35%,
και η καλλιεργημένη επιφάνεια ανέρχεται στα 791.000 εκτάρια, από τα οποία 10.500
είναι αφιερωμένα στη βιολογική καλλιέργεια από τα οποία  σχεδόν 7.300 εκτάρια αναμένουν  την πιστοποίηση.
Το 72% της καλλιεργούμενης επιφάνειας προορίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου και
28% για τις επιτραπέζιες ελιές σύμφωνα με το ΔΣΕ, το οποίο θα γιορτάσει την 17ου έκτακτη συνεδρίασή του Διοικητικού του Συμβουλίου από τις 27 Ιούνη έως 1 Ιούλη  στην Κωνσταντινούπολη.
Όσον αφορά το χυμό ελιάς, η Τουρκία κατά την περίοδο 2009-2010 παρήγαγε συνολικά
147.000 τόνους ελαιολάδου, ​​το 5% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που την
τοποθέτησε στην έκτη θέση σε διεθνές επίπεδο μετά την Ισπανία, την Ιταλία Ελλάδα, Συρία και Τυνησία.
Στην φετινή περίοδο 2010-2011 κατά τις προσωρινές εκτιμήσεις θα παράγει 160.000 τόνους, με μια αύξηση του 9% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, και στην επόμενη πενταετία ο αριθμός αυτός θα ανέβει μάλλον στους 300.000 τόνους, το 87% περισσότερο.
Προς το παρόν, η οθωμανική χώρα διαθέτει 1.250 ελαιοτριβεία, 400 διυλιστήρια και εννέα
εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνέλαιου, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΣΕ.
Όπως αναφέρεται λεπτομερώς στο διεθνή οργανισμό, παρά την αύξηση της παραγωγής,
η κατανάλωση ελαιολάδου αντιπροσωπεύει μόλις το 9% των 1,3 εκατ. τόνους φυτικών λαδιών που έχουν αγοραστεί στην Τουρκία.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι τουρκικές αρχές υγείας άρχισαν να συστήνουν τη συμπερίληψη
του εν λόγω τροφίμου στη διατροφή, η ζήτηση αυξήθηκε από τους 50.000 τόνους του έτους 2005-2006 στους 110.000 τόνους της περιόδου 2009-2010
Επί του παρόντος, η κατά κεφαλήν κατανάλωση φθάνει 1,4 κιλά ελαιολάδου, αν και οι προβλέψεις για το 2015 σημείο ανεβάζουν την κατανάλωση έως 5 κιλά ανά άτομο.
Στη σεζόν 2009-2010, η Τουρκία εξήγαγε 29.500 τόνους ελαιολάδου, κυρίως
ΕΕ, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία, και 65.543 τόνους επιτραπέζιων ελιών.
Όσον αφορά τις τελευταίες, η καλλιέργεια τους στην Τουρκία αυξήθηκε κατά το 39%
τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το άλμα  από 280.000 τόνους επιτραπέζιων ελιών κατά την περίοδο 2005-2006 στους
390.000 τόνους το 2009-2010 ήτοι το 16% της παγκόσμιας παραγωγής, τοποθετεί την
Τουρκία σαν την τρίτη παγκόσμια δύναμη στις επιτραπέζιες ελιές, πίσω από την
Ισπανία και την Αίγυπτο




AGENDA DÍA (Infaoliva) 27/06/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου