ελιά & λάδι: Τι κάνει το ελαιόλαδο πραγματικά μοναδικό;

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Τι κάνει το ελαιόλαδο πραγματικά μοναδικό;



Τι  κάνει το ελαιόλαδο πραγματικά μοναδικό;

 

  • Είναι μοναδικά πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA), εξαιρετικά πολύτιμα στη σύνθεση των λιπιδίων, που εφοδιάζουν με ενέργεια τα ανθρώπινα κύτταρα, τα “δομικά” υλικά του οργανισμού μας.
  • Περιέχει τα ζωτικής σημασίας λιπαρά οξέα, ελαϊκό, λινολενικό και λινελαϊκό.
  • Bοηθά μεταξύ άλλων και στην απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό και χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης των ιστών του σώματος, ενώ είναι η πιο ανθεκτική, σε σχέση με τις υπόλοιπες λιπαρές ύλες όμοιας σύνθεσης, σε υψηλές θερμοκρασίες.
  •  Επιδρά θετικά στην αύξηση και στην ανάπτυξη του οργανισμού, επιβραδύνει τη γήρανση χάρη στα λιπαρά του οξέα, στο μεγάλο ποσοστό βιταμίνης Ε και στην παρουσία γενικότερα αντιοξειδωτικών οργανικών ουσιών (υδρόξυτυροσόλη, τυροσόλη, Se κλπ.), που εμποδίζουν την οξείδωση και τη δράση των ελεύθερων ριζών (3).
  •  Συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερίνης και επιδρά θετικά κατά της σκλήρυνσης των αρτηριών, την αθηροσκλήρωση – μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.
  • Το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις βιοχημικές μεταβολικές οξειδώσεις, που ευθύνονται για τις αθηροσκληρώσεις, αλλά και για την έναρξη της καρκινικής ανάπτυξης των κυττάρων.
  • Υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές ενδείξεις, ότι βοηθά στο πεπτικό έλκος. Η κατανάλωσή του βοηθά στην ανακούφιση από τους κοιλιακούς πόνους, ελαττώνει ταυτόχρονα τη δυσπεψία και μειώνει σημαντικά τη συγκέντρωση και έκκριση του γαστρικού υγρού στην στομαχική κοιλότητα, βοηθώντας ταυτόχρονα και στην καλή λειτουργία του άτονου εντερικού σωλήνα.
  • Διευκολύνει στην ομαλή λειτουργία του ήπατος (συκωτιού), έχει θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση από συσπάσεις της χοληδόχου κύστεως και αποτρέπει τη δημιουργία πέτρας στις οδούς αυτής.
  • Σε μια ουσία που περιέχει, την ολεοκανθάλη, αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (3).
  • Οι περισσότερες έρευνες για το ελαιόλαδο και τα αντιοξειδωτικά συστατικά του (με έμφαση στο σκουαλένιο και την ελαιοευρωπεΐνη) αποδεικνύουν σημαντική επίδραση στη μείωση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη και στο κάπνισμα (3).
  • Στο ελαιόλαδο, σε ιδανικό στάδιο ωρίμασης, βρέθηκε ότι η αναλογία Ω3-Ω6 λιπαρών οξέων είναι ίδια με εκείνη του μητρικού γάλακτος.






Πηγές:
  1. Perez-Jimenez, F. et. al. (2005) International conference on the healthy effect of virgin olive oil. Eur J Clin Invest 35:421-424.
  2. Covas, M.I. et. al. (2006) The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med 145: 333-341.
  3. Beauchamp GK, et al. (2005) Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil. Nature 437(7055):45-46.
  4. Prieme H, et al. (1998) Effect of smoking cessation on oxidative DNA modification estimated by 8-oxo-7,8-dihydro-2′-deoxyguanosine excretion. Carcinogenesis 19(2):347-351


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου