ελιά & λάδι: Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας

 Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας



Τo Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας είναι ένας διεθνής οργανισμός 
 για το ελαιόλαδο και την ελιά, και έχει έδρα την Ισπανία. 
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας καθορίζει  τις  κατώτατες τιμές ελαιολάδου
δηλαδή, εάν η τιμή πέσει κάτω από αυτό το όριο, τότε μπορεί
να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί στήριξης- αποθεματοποίησης ....... (ελλιπής οργανισμός)

Προτάσεις για σχέδιο δράσης

  • Πρέπει να προβλεφθούν αποτελεσματικότερα εργαλεία διαχείρισης και ρύθμισης της αγοράς. Ειδικότερα θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν οι κατώτερες τιμές ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και εφαρμογή συστήματος αυτόματης ενεργοποίησής του.
  • Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι  κεφάλαια της αγροτικής ανάπτυξης θα διατίθενται για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που έχουν καταστεί λιγότερο ανταγωνιστικές λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες παραγωγής.
  • Απαιτείται γεωργο-περιβαλλοντική στήριξη στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των μειονεκτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης από τις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ -Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία- με την κατάλληλη συγχρηματοδότηση.
  • Οι δράσεις πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν μέτρα ενίσχυσης των οργανώσεων παραγωγών – συνεταιρισμών ώστε να βοηθήσουν τους παραγωγούς στην συγκέντρωση των προϊόντων τους και τοποθέτησή τους στην αγορά, προσθέτοντας αξία στην παραγωγή τους και αυξάνοντας την ισχύ τους στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων.
  • Τα μέτρα προώθησης θα πρέπει να ενισχυθούν και να επικεντρωθούν στην προώθηση των υγιεινών και θρεπτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου. Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργηθεί ένα σύστημα διανομής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών σε παιδιά της σχολικής ηλικίας.
  • Οι μέθοδοι αξιολόγησης και οι έλεγχοι πρέπει να εντατικοποιηθούν. Χρειάζεται να γίνει έρευνα για τους τύπους του ελαιολάδου και απαιτούνται έρευνες για τη βελτίωση των ελέγχων της ποιότητας και της καθαρότητας του ελαιολάδου.
  • Η χρήση των μειγμάτων ελαιολάδου και σπορέλαιων θα πρέπει να ανασταλεί έως ότου οι μέθοδοι ανάλυσης που θα αναπτυχθούν θα επιτρέπουν τον πλήρη έλεγχο των πληροφοριών που αναγράφονται στις ετικέτες των εν λόγω μειγμάτων.
  • Να είναι υποχρεωτική η χρήση στους χώρους εστίασης συσκευασιών που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.  
  • Η λειτουργία του πάνελ-τεστ να εναρμονιστεί στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο ρόλος του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου, όσον αφορά την ενοποίηση των προτύπων ποιότητας σε διεθνές επίπεδο.
  • Θα πρέπει να καταπολεμηθεί η νοθεία με κάθε δυνατό τρόπο.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου