ελιά & λάδι: Τιμές Ελαιολάδου

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Τιμές Ελαιολάδου


Τιμές Ελαιολάδου: Έφθασαν μεχρι 2,84 και καλπάζουν προς τα 3 ευρω στην Ισπανία !, 08/10/2012

Τιμές Ελαιολάδου: Έφθασαν μεχρι 2,84  και καλπάζουν προς τα 3 ευρω στην Ισπανία !
Μετά την πρόσκαιρη κάμψη που παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Ισπανία εξαιτίας της αμηχανίας που προκάλεσαν οι καταστροφικές ραγδαίες βροχές, οι τιμές παραγωγού για το καλό εξτρα παρθένο άρχισαν και πάλι να καλπάζουν προς τα άνω και φθάνοντας σήμερα 4 Οκτωβρίου μέχρι 2,84 €/Κ βρίσκονται πλέον μια ανάσα από το κατώφλι των 3,0 €/Κ!

Έτσι, η ελαφρά κάμψη 5-6 λεπτών που παρατηρήθηκε αμέσως μετά τις ραγδαίες βροχοπτώσεις αποδείχτηκε, όπως ήταν λογικό, πρόσκαιρη και άδικα αναθάρρησε κάποιους που φαίνεται πως επιθυμούν διακαώς την καθήλωσή τους. Οι βροχές εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες τους σε ανθρώπους, εγκαταστάσεις και κυρίως κηπευτικές και αροτραίες καλλιέργειες και τις διαβρώσεις επικλινών εδαφών, μπορεί να είχαν μια κάποια ευνοϊκή επίδραση στον ήδη συρρικνωμένο ελαιόκαρπο αλλά αυτή δεν μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα της μειωμένης καρποφορίας.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υψηλές τιμές προσφέρονται στην Ισπανία κυρίως στο πολύ καλά εξτρα παρθένα που αντιστοιχούν στα δικά μας των 0,3 βαθμών και που βεβαία είναι δυσεύρετα. Αυτό φαίνεται από το ότι η μέγιστη τιμή που αφορούσε προφανώς τέτοια λαδιά αυξήθηκε στα 2,84 €/Κ ενώ η τιμή για τα άλλα εξτρα κάμφθηκε ελαφρά και κυμάνθηκε στα 2,53 η μέση και στα 2,43 η ελάχιστη (Πιν. 2, Δελτίου τιμών ΣΕΔΗΚ 4-10-12) 

Παράλληλα αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των που παρατηρήθηκε και στην Πελοπόννησο οπού οι τιμές σε Συνεταιρικές οργανώσεις κυμάνθηκαν από 2,20€/Κ έως 2,59€/Κ (Πιν.1α).

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ισπανία και στην Πελοπόννησο, στην Κρητη η κατάσταση είναι ασαφής και με πολλά ερωτηματικά. Οι τιμές που επίσημα δίδονται στον ΣΕΔΗΚ κυμαίνονται από 1,80 €/Κ έως 2,20 €/Κ με τις καλύτερες να προσφέρονται αυτή την βδομάδα από την Κολυμπάρι ΑΕ (2,20€/Κ), την ΕΑΣ Πεζών (2,20€/Κ) και την ΕΑΣ Σελινου (2.15€/Κ). Όμως κατά πληροφορίες, αγοραπωλησίες πολύ καλών λαδιών και σε αξιόλογες ποσότητες γίνονται μεταξύ συγκεκριμένων μελοπαραγωγών και διαφόρων τοπικών ιδιωτικών τυποποιητικών επιχειρήσεων σε τιμές μέχρι 2,40€/Κ έως 2,50€/Κ. 

Οπωσδήποτε, το φαινόμενο επιδέχεται πολλές ερμηνείες που βέβαια δεν είναι εύκολο να τεκμηριωθούν. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να επιβεβαιώνεται συνέχεια είναι ότι η συγκέντρωση της προσφοράς και η πώληση με διαγωνισμούς (όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία στην Πελοπόννησο) καθώς και μια μεγαλύτερη διαφάνεια της αγοράς θα ωφελήσει όλους. Μια αυξημένη τιμολόγηση του προϊόντος θα είναι προς το συμφέρον και των παραγωγών και των μεσαζόντων και των αγοραστών, αλλά και του τόπου γενικότερα. Σε αυτό βέβαια απαιτείται και η συνδρομή της Πολιτείας, οι πρώτοι όμως που πρέπει να ενδιαφερθούν είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί! 

Στην Ιταλία, οπού παρατηρείται επίσης μια μικρότερη αλλά σταθερότερη αύξηση, οι τιμές κυμάνθηκαν την βδομάδα 24/9€/Κ έως 30/9€/Κ για το έξτρα παρθένο (μέχρι 0,8 β. οξ.) στα 2,86 €/Κ, για το (κοινο) Παρθένο στα 2.35 €/Κ και για το Λαμπάντε στα 2,19 € (Πιν.3) 

Αξιοσημείωτες όμως είναι και οι διαφορές τιμών που παρατηρούνται και με τα Βιομηχανικά (Λαμπαντε) τα οποία ενώ στην Ελλάδα δεν έχουν αυξηθεί αξιόλογα τελευταία και κυμαίνονται για τους 5,0 βαθμούς από 1,25€/Κ έως 1,40€/Κ στην στις άλλες χώρες είναι κατά ένα περίπου ένα ευρω ακριβότερα και κυμαίνονται στα 2,48 €/Κ στην Ισπανία στις 4/10/12 και στα 2,19€/Κ στην Ιταλία στις 30/9/12 (Πιν.1β, 2 και 3)
πηγή: www.sedik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου