ελιά & λάδι: 10 λόγους να γνωρίζουμε για την αγορά ελαιολάδου

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

10 λόγους να γνωρίζουμε για την αγορά ελαιολάδου

         10 λόγους να γνωρίζουμε για την αγορά ελαιολάδου


  • Σε τυποποιημένα δοχεία και φιάλες, η μέγιστη χωρητικότητα των οποίων θα πρέπει να είναι πέντε λίτρα, είναι απαραίτητο να τοποθετείται το ελαιόλαδο. Επιπροσθέτως, το όνομα και η πλήρης διεύθυνση του παρασκευαστή θα πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία. Το λάδι σε τενεκέδες των 15 κιλών, το οποίο είναι άγνωστης προέλευσης, είναι καλό να αποφεύγεται καθώς το ενδεχόμενο νοθείας είναι αρκετά πιθανό.
  • Το ελαιόλαδο πρέπει να έχει κρυστάλλινη καθαρότητα. Η υγρασία, τα αιωρήματα και η μούργα ταγγίζουν και πικρίζουν το λάδι. Ωστόσο, εξαίρεση αποτελούν οι χειμερινοί μήνες, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τη συγκεκριμένη περίοδο αποτελούν το λόγο δημιουργίας λευκών αιωρημάτων και ιζημάτων στο κάτω μέρος της φιάλης. Σημειώνουμε ότι το γεγονός αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν σχετίζεται με την ποιότητα του ελαιολάδου.
  • Μεταξύ του ανοικτού χρυσοπράσινου και του σκούρου πράσινου πρέπει να κυμαίνεται το χρώμα του ελαιολάδου. Παλαιά ή ταγγισμένα είναι τα ξασπρισμένα ελαιόλαδα και είναι καλό να αποφεύγονται, αφού μπορεί να επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Βέβαια, εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η παραγωγή της Λέσβου, τα ελαιόλαδα της οποίας έχουν κίτρινο χρώμα από τη φύση τους.
    • Χαμηλή οξύτητα θα πρέπει να έχει το ελαιόλαδο. Παράλληλα, είναι υποχρεωτική η αναγραφή της οξύτητας στην ετικέτα.
    • Φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, τα οποία είναι ασφαλή για ένα ευαίσθητο προϊόν όπως το ελαιόλαδο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποθήκευσή του. Από υλικό P.E.T. ή γυαλί κατασκευάζονται οι κατάλληλες φιάλες. Υπενθυμίζουμε ότι στον πάτο του μπουκαλιού μπορείτε να ελέγξετε αν αναγράφονται τα αρχικά P.E.T..

  • Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίνετε στην ημερομηνία λήξης του προϊόντος, καθώς η επιλογή ελαιολάδου που λήγει αρκετούς μήνες μετά, εξασφαλίζει τη φρεσκάδα του μέχρι την τελευταία σταγόνα.
  • Σφραγισμένο και ερμητικά κλειστό θα πρέπει να είναι το πώμα της φιάλης του δοχείου που περιέχεται το λάδι.
  • Επιφυλακτικοί θα πρέπει να είστε στις περιπτώσεις όπου η τιμή του ελαιολάδου είναι πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου της αγοράς. Η τιμή είναι ανάλογη της ποιότητας στα τρόφιμα, όπως και στα περισσότερα αγαθά.
  • Τις συνθήκες αποθήκευσης του ελαιολάδου στο ράφι θα πρέπει να προσέχετε, αφού η προστασία του από τις ακτίνες του ήλιου και από τη ζέστη είναι εξαιρετικά σημαντική. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι το λάδι δεν πρέπει να βρίσκεται μέρη που τα «βλέπει» ο ήλιος ή κοντά σε σώματα που εκπέμπουν θερμότητα.
  • Η μάρκα του ελαιολάδου και το όνομα του παρασκευαστή είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι για την επιλογή ελαιολάδου, αφού αποτελούν εγγύηση ποιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου