ελιά & λάδι: βιολογικό ελαιόλαδο

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

βιολογικό ελαιόλαδο




Το βιολογικό ελαιόλαδο και η διατροφική του αξία, οι λόγοι για τη σταδιακή στροφή προς την βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, καθώς και οι μέθοδοι κατάταξης και αξιολόγησης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους στην ημερίδα που διοργάνωσε η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «Φίλαιος».Η οργανοληπτική αξιολόγηση ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, είναι μία σύνθετη διαδικασία,  που απαιτεί από τον εξειδικευμένο δοκιμαστή να αποφανθεί όχι μόνο για την ποσοτική υφή, (πόσο έντονα εμφανίζεται κάθε ιδιαίτερη αισθητική αντίληψη), του εξεταζόμενου ελαίου, αλλά κυρίως να αποτυπώσει, περιγράφοντας με ακρίβεια, την ποιοτική του υπόσταση. Δηλαδή την βιοποικιλιακή του ταυτότητα. Στην υπεροχή της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς . Η υπεροχή αυτή διασφαλίζεται,  χάρη στην ενίσχυση της γονιμότητας των εδαφών που επιτυγχάνει, την προστασία επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, τη μείωση των απαιτήσεων για οικονομικές παρεμβάσεις στήριξης του περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντος, τη διατήρηση και ενίσχυση της ζωής στην ύπαιθρο και την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, τη μεγαλύτερη αποδοχή – αναγνώριση του επαγγέλματος του βιοκαλλιεργητή από την κοινωνία (ειδικά στα αστικά κέντρα), την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις διεθνείς αγορές, την εξασφάλιση αγοράς με καλύτερες τιμές (30%) και την προστασία της υγείας του παραγωγού και του καταναλωτή χάρη στην απουσία υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών. Την ημερίδα παρακολούθησε μεγάλος αριθμός συνέδρων, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας συμμετείχαν σε γευσιγνωσία εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων από τρεις περιοχές της χώρας.
πηγή: Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου