ελιά & λάδι: Οι τιμές ηρεμούν

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Οι τιμές ηρεμούν



Οι τιμές ηρεμούν

olivenews.gr

Ο πυρετός καταλαγιάζει, οι τιμές ισορροπούν και το άρθρο του olivenews.gr πριν ένα περίπου μήνα (7/9/12) «Η απότομη άνοδος ψάχνει για επίπεδο ισορροπίας»αποδεικνύεται πόσο σωστές εκτιμήσεις είχε κάνει.

Οι καταιγίδες που έπληξαν την ελαιοπαραγωγική νότια Ισπανία τελικά έκαναν και ζημιές (καρπόπτωση) και καλό, αν και το ευεργετικό πότισμα των δένδρων επηρεάζει περισσότερο την επόμενη εσοδεία 2013/2014. Καθώς λοιπόν όλα τα αντικειμενικά δεδομένα συνεκτιμώνται, οι τιμές άρχισαν μια σταδιακή, μικρή μεν, αλλά σαφή υποχώρηση. Η ισορροπία αναμένεται σε ένα επίπεδο υψηλότερο του περυσινού.

Να επισημάνουμε ότι (π.χ. το απλό έξτρα της Χαέν) από τα εξευτελιστικά επίπεδα στις αρχές Ιουλίου με 1743 €/τόνο ανέβηκε τα τέλη Σεπτεμβρίου στα 2704 €/τόνο, δηλαδή κατά +55%.

Οι τιμές των πολύ καλών έξτρα σήμερα (χθες) κυμαίνονται στην Ιταλία από 2,80 έως 2,90 (αγοράζοντας λίγο πιο κάτω από Ελλάδα και αφαιρώντας τα μεταφορικά) και στην Ισπανία από 2,45 έως 2,55 €/κιλό.

Στην Ελλάδα η ΕΑΣ Μεσσηνίας ανακοίνωσε ότι αγοράζει τα (δυσεύρετα) ΠΟΠ με 2,40 και δίμηνη επιταγή και τα απλά έξτρα 2,20.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου